Online supermarkt

De Online supermarkt. Een hele verandering ten opzichte van hoe het was. Vroeger gingen we nog naar de lokale kruidenier, bakker, slagerij of groenteboer. Daarna kwamen de grote supermarkten in opkomst. We konden opeens al onze boodschappen onder 1 dak kopen. En nu? De online supermarkt wint snel aan terrein. Steeds meer Nederlanders doen hun boodschappen via een website of mobiele applicatie. Online worden alle benodigde boodschappen in het winkelmandje gelegd. De meeste mensen komen niet eens meer in de winkel: Wie via de online supermarkt zijn of haar boodschappen bestelt, kan het namelijk gewoon thuis laten bezorgen. Dat kan vaak al de volgende dag. Maar we zien nu ook al voorbeelden van “same-day-delivery”. Wat houdt dat in? Wie bij de online supermarkt van Vomar voor 12 uur ’s ochtends bestelt, mag de boodschappen dezelfde dag nog in huis verwachten. De experts denken dat in de komende jaren steeds meer mensen gaan overstappen naar de online supermarkt. Betekent dit dan helemaal het einde van de traditionele supermarkt?

Waar kan ik al online boodschappen doen?

Veel supermarkten die we kennen van de traditionele “fysieke” supermarkten, beiden ook een online supermarkt aan. Voorbeelden zijn Albert Heijn, Jumbo, PLUS, Spar, DekaMarkt, Coop, Deen, Hoogvliet, Boni en Jan Linders. Bij al deze supermarkten kun je de website bezoeken en een online bestelling plaatsen. Bij de ene supermarkt is het online assortiment groter dan bij de andere. Zo kun je bij Albert Heijn kiezen uit bijna 28.000 verschillende producten, en kun je bij Boni voorlopig alleen de aanbiedingen online bestellen. Veel online supermarkten rekenen nog wel servicekosten voor bezorgen van de boodschappen. Het kost immers best wat tijd en energie om de complete bestelling te verzamelen, in te pakken en bij jou thuis te bezorgen. Deze servicekosten bedragen gemiddeld zo’n 5 euro. Maar we zien dat online supermarkten als Picnic de bezorging al helemaal gratis doen (vanaf een order van 25 euro).

Alternatieven voor de online supermarkt zijn maaltijdbox-aanbieders als HelloFresh. Deze partijen zijn niet echte supermarkten, maar leveren iedere week een doos met verse ingrediënten en lekkere recepten af. Dankzij een HelloFresh kortingscode kun je deze box nu proberen met een mooie korting. Zo kun je tegen een relatief laag bedrag eens proberen of zo’n maaltijdbox met korting iets voor jou is.