Online boodschappen doen

Steeds meer mensen zijn gewend geraakt aan online boodschappen doen. Uit een recent onderzoek blijkt dat liefst 20% van de Nederlanders regelmatig bij de online supermarkt koopt. Populaire online supermarkten zijn onder meer AH.nl, Jumbo.com, Picnic en PLUS.nl. Ook uitgaven aan bijvoorbeeld persoonlijke verzorging of dierenvoeding worden gezien als “online boodschappen doen”. De verwachting is dat de komende jaren steeds meer Nederlanders hun boodschappen via internet gaan doen. En dat is ook niet vreemd. De online-supermarkten maken het ons steeds gemakkelijker. Het assortiment wordt groter, de service beter, er wordt sneller geleverd, en we kunnen de boodschappen ophalen waar en wanneer we willen. Kortom: niets staat de opkomst van online boodschappen doen in de weg. Althans, zo lijkt het. Er zijn ook een boel mensen erg kritisch tegenover online boodschappen doen.

In Nederland is de supermarktdichtheid erg hoog. Nederlanders zijn gemiddeld slechts 900 meter verwijderd van een supermarkt. De toegevoegde waarde van online boodschappen doen is volgens hen dan ook erg klein. Het kost immers maar relatief weinig tijd en moeite om even naar de supermarkt te gaan. Andere argumenten van tegenstanders zijn dat online boodschappen doen duur is vanwege de bezorgkosten. Ook kun je niet zelf beoordelen hoe vers de producten zijn: “daarom kom je pas achter als het bezorgd is”.

Wat zijn de voordelen van online boodschappen doen?

Aan de andere kant zijn er ook voldoende voordelen van online boodschappen doen te benoemen. Denk alleen al aan het gemak, en de tijdsbesparing die het oplevert. Je hoeft immers niet in de auto naar de supermarkt, zoekende naar alle producten, wachten in de rij voor de kassa, en alles weer naar binnen zeulen. Alle online bestelde boodschappen worden netjes bij jou afgeleverd wanneer jou dat uitkomt. De meeste supermarkt-bezorgservices bezorgen tot in de keuken. Dat houdt in dat, ook al woon je 3-hoog, alles netjes bij jou wordt afgeleverd.

Andere voordelen van online boodschappen doen zijn dat je snel prijzen kunt vergelijken. Je bestelt jouw boodschappen gewoon bij de supermarkt die op dat moment het goedkoopste is. Door slim te profiteren van boodschappen aanbiedingen (denk aan bier, wasmiddel, frisdrank, vlees) kun je al gauw vele euro’s besparen. Bovendien speelt afstand een veel kleinere rol. Misschien doe je nu nog nooit boodschappen bij Albert Heijn omdat de supermarkt te ver weg is voor jou. Als AH wel bij jou bezorgt, kun je opeens ook bij deze supermarkt je boodschappen doen.