Welke aardappel voor welk gerecht?

De aardappel, het is een van de meest gegeten knolgewassen in Nederland. Wist je een Nederlander per jaar ongeveer 140 kilo aardappelen eet? Er zijn ontzettend veel soorten verkrijgbaar. Zo worden er in Nederland al meer dan 550 soorten geteeld. Men onderscheidt deze knolsoorten op basis van hun vastkokendheid. Dit zijn vastkokend, bloemige en extra bloemige varianten. Maar, hoe weet je nu welke aardappel voor welk gerecht geschikt is? En wat is het verschil tussen een biologische en de ‘normale’ variant?

Vastkokend

De vastkokende aardappel is over het algemeen het gehele jaar verkrijgbaar. Je kunt de vastkokende knol herkennen aan de fijne structuur. Tijdens het koken blijft de aardappel heel, vandaar ook de naam vastkokend. Vastkokend aardappels zijn Accent, Charlotte, Desire, Eerstelings en Opperdoes. Wanneer je van plan bent een knol in een salade te verwerken, kun je het beste de vastkokende variant gebruiken. Door zijn vaste structuur blijft hij ook in blokjes in de salade. Ook is deze soort geschikt om te koken of te bakken.

De bloemige en extra bloemige aardappel

Wil je graag een aardappel kopen die zowel geschikt is om gekookt te eten en te gebruiken is in een stamppot? Dan is de bloemige knol zeer geschikt. Dit knolgewas is lichtbloemig. Dit kun je ook tijdens het koken zien. De knol valt iets uiteen. Ook wordt deze soort gebruikt om te frituren. Wanneer je je eigen patat wil maken, moet je deze aardappelsoort dus hebben. De meest bekende soorten zijn Bildtstar, Doré, Bint en Mozart. De extra bloemige variant is uitermate geschikt voor puree. Deze soort wordt ook wel extra bloemig, melige of extra loskokend genoemd. Tijdens het koken valt deze knol helemaal uit elkaar. Wist je dat deze aardappel ook wel de afkoker wordt genoemd? Dat komt omdat ze veel zetmeel en weinig water bevatten. Hij is ook goed te verwerken in soufflet of soep. De meest bekende extra bloemige soorten zijn Irene, Eigenheimer en Resonant.  

Normaal of biologisch?

Voordat aardappelen biologisch mogen worden genoemd, moeten ze eerst gekeurd worden. De biologische producten mogen niet bemest worden met kunstmest of andere chemische pesticiden. Ook mogen ze niet bespoten worden met stoffen die ongedierte en ziektes weghouden. De prijs van gewone aardappelen ligt niet veel lager dan de biologische variant. Ook zijn de voedingsstoffen gelijk. Het enige verschil is dat biologische aardappelen veel minder chemische bestrijdingsmiddelen bevatten.

Plaats een reactie