Voorkom voedselverspilling in je horeca onderneming

Voedselverspilling is een relatief groot probleem op de wereld. Het is niet alleen zonde van het eten maar het zorgt er ook voor dat er meer afval komt. In de horeca wordt er zo 14% aan voedsel verspilt dit komt door de te grote porties, strenge regels qua houdbaarheid en een miscalculatie van de inkoop. Zeker in hotels met een buffet of een all-you-can-eat restaurant wordt er ontzettend veel voedsel verspilt. Vaak hebben gasten grotere ogen dan hun maag aankan. Dit probleem valt helaas niet op te lossen. Wel kan je als horeca ondernemer preventieve maatregelen treffen om verspilling tegen te gaan. Lees de tips in dit artikel. 

1. Vul de voorraad alleen bij als het nodig is

Vaak wordt er een grote bestelling geplaatst bij een groothandel. Alle producten en ingrediënten die nodig zijn om gerechten te maken worden ingeslagen en opgeslagen in de vriezer of koelkast. Het komt vaak voor dat sommige producten wel maanden in de vriezer liggen terwijl andere binnen één week al op zijn. Let daarom goed op de inkoop van de producten en koop alleen als het nodig is. Zijn sommige ingrediënten niet lang houdbaar, koop dan elke week de ingrediënten bij de supermarkt. En zorg er ook voor dat alle horeca apparatuur goed werkt zodat het eten lang meegaat. 

2. Wees creatief met de restjes

Komt het toch een keer voor dat er te veel eten is ingeslagen? Dan kan er creatief omgegaan worden met de restjes. Het is natuurlijk niet nodig om een halve paprika weg te gooien. Misschien kan het nog gebruikt worden bij een ander gerecht. Ook kan je van de restjes een soort versiering maken voor bij een ander gerecht. Zeker in een culinair restaurant kan dit prima gedaan worden. Of een andere manier om met restjes om te gaan is een nieuw gerecht introduceren voor een paar dagen totdat de restjes op zijn.

Plaats een reactie