De supermarkten van vroeger en nu

Het grootste verschil
Supermarkten veranderen snel. Tussen de supermarkt van 30 jaar geleden en nu is dan ook best een groot verschil. Het assortiment is bijvoorbeeld veel groter en de dagaanbiedingen zijn meer (gepromoot).

Aanbieders
Het aantal aanbieders is een stuk minder geworden. Voorheen waren er veel verschillende supermarkten met ieder een eigen eigenaar. Tegenwoordig zijn die kleinere supermarkten opgekocht en zijn er vooral grote supermarkten aanbieder van heel veel supermarkt locaties in zowel Nederland als in het buitenland.

Eigen identiteit
De supermarkten willen meer een huisstijl meegeven dan een eigen identiteit. De supermarkten 30 jaar geleden waren meer lokaal. De leveranciers kozen zij zelf, dan wordt gauw voor een boer in de buurt gekozen dan bijvoorbeeld in het zuiden van Nederland.

De supermarkten van nu willen vooral hun huisstijl en imago laten zien. De een als beste kwaliteit huismerken en de ander als een assortiment met zeer lage prijzen.

Stuntweken
Omdat de supermarkten tegenwoordig groter zijn is er meer budget voor acties. Deze acties worden dan ook groots uitgevoerd. Vaak tijdens nationale evenementen zoals het WK-voetbal. Tijdens zo een actie kan er gespaard worden voor verschillende dingen. Bijvoorbeeld voetbalplaatjes of ander klein speelgoed.

De acties van de supermarkten zijn dus meer zichtbaar en actief dan vroeger. De acties zijn vooral gericht op de jeugd, zij doen vaak mee aan de acties. Het doel is uiteindelijk dat men veel spaart en vaker bij dezelfde supermarkt gaat kopen. De acties worden verkregen vanaf een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 10 euro. De consument is dan bij een bedrag van 9 euro of 28 euro vaak geneigd om toch nog wat extra producten te pakken om een extra spaaractie te verkrijgen.

Ook zijn er meer online supermarkten. Hierbij doe je je boodschappen online en worden de boodschappen tot aan de keuken geleverd. Een groot verschil met vroeger waar deze optie nog niet eens bestond.

Plaats een reactie