Alles wat je wil weten over thee

Thee. Het is een warme drank die veel in Nederland gedronken wordt. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld is deze drank geliefd. Vroeger was thee een dure drank en alleen weggelegd voor de rijken. Tegenwoordig drinkt bijna iedereen deze warme drank. Gemiddeld gezien drinkt een Nederlander twee koppen per dag. Hoeveel kopjes drink jij per dag? Wat is thee precies? Waar komt deze drank eigenlijk vandaan en welke soorten zijn er?

Thee, wat is het precies?

Thee is een warme drank die wordt gemaakt van gedroogde theebladeren en heet water. Producten die niet van de theeplant gemaakt zijn, maar wel worden genoemd zijn officieel kruidentheeën. Dit is bijvoorbeeld rooibos of munt. Er gaan veel verhalen rond over de ontdekking van thee. Het bekendste verhaal is van rond 2734 voor Christus. De keizer van China, Shen Nung, had een regel ingesteld dat alle Chinezen alleen maar gekookt water mochten drinken. De keizer wilde zelf het goede voorbeeld geven en gaf daarom de opdracht om heet water voor hem te koken. Plotseling rook hij een heerlijke geur. Er waren theeblaadjes in het gekookte water gevallen. De keizer besloot het hete, bewerkte water te proeven en hij vond het heerlijk. Thee is dus per toeval ontdekt, en wat zijn wij blij met deze ontdekking.

Waar komt deze drank vandaan?

De theeplant groeit in landen die een subtropisch klimaat hebben. De meest bekende producerende theelanden zijn:

  • China;
  • Japan;
  • India;
  • Sri Lanka;
  • Taiwan. 

Daarnaast wordt er ook steeds meer thee verbouwd in Indonesië, Nepal, Vietnam en Afrika. Wist je dat je net als bij wijn kunt proeven waar de blaadjes vandaan komen? In de vloeistof kun je de bodem proeven. Bladeren uit een bergachtig gebied heeft een sterkere mineralen smaak dan uit een uitgestrekt gebied. De blaadjes komen van struiken. Theestruiken zijn struiken die erg lang meegaan, ze kunnen namelijk wel 120 jaar oud worden.

Welke soorten zijn er?

Dat er veel verschillende soorten en smaken thee zijn, wist je waarschijnlijk al. Het aanbod in de supermarkt is immens. Je hebt de keuze uit gevulde zakjes of losse thee. Vaak wordt er een aroma aan toegevoegd om de smaak wat aangenamer te maken. Maar wat zijn de verschillen? Wij zetten hier de meest bekende theesoorten voor je op een rij:

 

  • Wit. Dit is de meest pure verkrijgbare thee. Deze soort ondergaat zo min mogelijk bewerkingen. De bladeren worden gedroogd of zelfs licht gebakken. Zo komt de smaak het beste naar voren.
  • Geel. Deze soort is erg zeldzaam en ligt qua smaak tussen de groene en witte thee in. De drank wordt in kleine hoeveelheden geproduceerd en blaadjes worden gedroogd in een droogoven.
  • Groen. Deze kruidendrank is één van de favorieten in Nederland en komt voornamelijk uit China of Japan. De smaak komt het beste naar voren met een watertemperatuur van 80 graden.
  • Zwart. Deze drank is vaak krachtig van smaak en wordt bereid in kokend water.
  • Oolong. Deze warme drank is in Nederland niet zo bekend, maar wordt in China ontzettend veel gedronken. De smaak ligt tussen de zwarte en groene bladeren in. In het Chinees betekent Oolong zwarte drank.

Op elke verpakking staat wat voor soort bladeren erin zitten. Ook staat erop wat er is toegevoegd. Welke thee is jouw favoriet?

Plaats een reactie